JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Listar

    Todo RIUMAComunidades & ColeccionesPor fecha de publicaciónAutoresTítulosMateriasTipo de publicaciónCentrosDepartamentos/InstitutosEditoresEsta colecciónPor fecha de publicaciónAutoresTítulosMateriasTipo de publicaciónCentrosDepartamentos/InstitutosEditores

    Mi cuenta

    AccederRegistro

    Estadísticas

    Ver Estadísticas de uso

    DE INTERÉS

    Datos de investigaciónReglamento de ciencia abierta de la UMAPolítica de RIUMAPolitica de datos de investigación en RIUMAOpen Policy Finder (antes Sherpa-Romeo)Dulcinea
    Preguntas frecuentesManual de usoContacto/Sugerencias
    Ver ítem 
    •   RIUMA Principal
    • Investigación
    • Artículos
    • Ver ítem
    •   RIUMA Principal
    • Investigación
    • Artículos
    • Ver ítem

    Microbiota composition and intestinal integrity remain unaltered after the inclusion of hydrolysed Nannochloropsis gaditana in Sparus aurata diet

    • Autor
      Cerezo Ortega, Isabel M.; Di Zeo-Sánchez, Daniel Enrique; García-Márquez, Jorge; Ruiz Jarabo, Ignacio; Sáez-Casado, M.I.; Balebona-Accino, María del CarmenAutoridad Universidad de Málaga; Moriñigo-Gutiérrez, Miguel ÁngelAutoridad Universidad de Málaga; Tapia-Paniagua, Silvana TeresaAutoridad Universidad de Málaga
    • Fecha
      2021
    • Editorial/Editor
      Springer Nature
    • Palabras clave
      Peces - Alimentación
    • Resumen
      The use of lysed microalgae in the diet of carnivorous fish can increase the bioavailability of proteins and bioactive compounds, such as unsaturated fatty acids or vitamins in the digestive tract. These are essential molecules for the proper physiological development of fish in aquaculture. However, some antinutritional components and other undesirable molecules can be released from an excess of microalgae supplied, compromising the integrity of the intestine. The inclusion of small amounts of hydrolized microalgae in the fish diet can be a good strategy to avoid negative effects, improving the availability of beneficial compounds. Nannochloropsis gaditana is an interesting microalgae as it contains nutraceuticals. Previous studies reported beneficial effects after its inclusion in the diet of Sparus aurata, a widely cultured species in Europe and in all Mediterranean countries. However, administration of raw microalgae can produce intestinal inflammation, increased intestinal permeability, bacterial translocation and disturbance of digestion and absorption processes.
    • URI
      https://hdl.handle.net/10630/30151
    • DOI
      https://dx.doi.org/10.1038/s41598-021-98087-5
    • Compartir
      RefworksMendeley
    Mostrar el registro completo del ítem
    Ficheros
    Artículo científico Cerezo et al., 2021SR.pdf (2.124Mb)
    Colecciones
    • Artículos

    Estadísticas

    REPOSITORIO INSTITUCIONAL UNIVERSIDAD DE MÁLAGA
    REPOSITORIO INSTITUCIONAL UNIVERSIDAD DE MÁLAGA
     

     

    REPOSITORIO INSTITUCIONAL UNIVERSIDAD DE MÁLAGA
    REPOSITORIO INSTITUCIONAL UNIVERSIDAD DE MÁLAGA